Branche Opleiding Pedicure

ProvoetPEDICURE BRANCHE OPLEIDING.

De branche opleiding pedicure is erkend door de brancheorganisatie PROVOET.

Het diploma pedicure wordt gelijkgesteld aan de pedicure-opleiding MBO3.

Er is op dit moment een tekort aan pedicures in Nederland en met een erkend diploma in de pocket is er genoeg werk voor jou!

De professionele pedicure
Na het behalen van je erkende branche diploma kun je als pedicure op verschillende manieren aan de slag. Zo kun je thuis een ruimte vrijmaken waar je je werkzaamheden als pedicure kunt uitvoeren en cliënten kunt ontvangen. Wil je liever niet aan huis, kun je ervoor kiezen om naar de klanten toe te gaan of dan is het huren van een praktijkruimte op een andere locatie wellicht een optie. Ook een combinatiepraktijk met bijvoorbeeld een schoonheidsspecialiste, register-podoloog, podotherapeut, nagelstyliste of beautycenter vallen onder de mogelijkheden.

Het branche diploma pedicure geeft recht op lidmaatschap van de branche organisatie Provoet. Na het behalen van het diploma branche pedicure kun je doorstromen naar medisch pedicure.

BKD
ROCAS Opleidingen is een erkend opleidingsinstituut. Dat betekent dat Rocas werkt volgens de nieuwste normen zoals o.a. bepaald door de branche organisatie Provoet. Vanaf 01-01-2022 is er een nieuw Branche Kwalificatie Dossier ontwikkeld voor de branche opleiding pedicure. Dit BKD is de inhoudelijke leidraad voor deze opleiding.

Wat zijn de voordelen van het vak pedicure:

 • Ideaal te combineren met een andere job of kids
 • Zelf voor je eigen inkomen zorgen
 • Onafhankelijkheid
 • Zelf je werktijden bepalen
 • Veel werkgelegenheid door een tekort aan pedicures
 • Kortom: Pedicure is een beroep met toekomst!

Er zijn verschillende mogelijkheden (LEERVORMEN) om het diploma pedicure te behalen:

Studeren met Audio-visuele Ondersteuning

b4c17b47-c740-4757-a953-79977922eaf3

Met deze studievorm zijn we in 2020 van start gegaan. Het is een thuisstudie met audio-visuele ondersteuning.
Als je kiest voor deze lesvorm dan hoef je het niet in je eentje te doen, maar word je ondersteund door duidelijk beeldmateriaal. Prachtige duidelijke filmpjes, die je telkens opnieuw kunt bekijken. Je hebt dus eigenlijk je docent altijd bij de hand. De van tevoren opgenomen lessen hebben allemaal een eigen onderwerp zoals: Huid, Zenuwen, Beenderstelsel, Weefsels, Schoenkennis e.a.
Je werkt met een duidelijk lesrooster, zodat je precies weet wat je moet leren en welke volgorde je aan moet houden. Jij bepaalt dus zelf wanneer je de lessen wilt volgen! Je krijgt na ieder onderwerp op het lesrooster een hand-out en oefenvragen. Hou rekening met een studiebelasting van minimaal 7-12 uur per week.

Als een onderdeel is afgesloten (bijv. PT1 - algemene anatomie) dan meld je je aan voor het theorie examen en ga je verder met het volgende onderdeel.
Naast deze audio/visuele theorielessen dien je deel te nemen aan de praktijkdagen. Er zijn circa 16-20 praktijk dagdelen van 3,5 uur. Dit is inclusief de workshop frezen en materiaalkennis. Deze vinden plaats op maandag, dinsdag, woensdag en/of zaterdag. Het aantal dagdelen hangt af van de grootte van de groep.

 

Klassikaal studeren

Klassikaal

De mooiste vorm om les te krijgen zijn natuurlijk de klassikale lessen. Deze zijn te volgen op onze locatie in Emmen.
Tijdens schoolvakanties is er geen les. Ook worden er roostervrije dagen ingepland om je goed op de examens te kunnen voorbereiden.
Bij een klassikale studie heb je 22-24 praktijkdagdelen á 3,5 uur.
De ochtenden zijn meestal bedoeld voor de theorie en de middagen voor de praktijk, maar soms zullen er ook lesdagen op de zaterdag worden ingepland, uiteraard in overleg.
Sommige lesdagen bestaan uitsluitend uit praktijk, waarbij er gewerkt wordt op 3 tot 4 modellen. Ook zullen tijdens de theorie lessen regelmatig praktische handelingen worden uitgevoerd (werken op elkaar).
Tevens kan er worden deelgenomen aan de workshop "Frezen en Toepassingen" die meestal in de avond ingepland wordt (datum in overleg met de groep). Deelname aan deze workshop is gratis voor de leerling pedicure.

Ondernemersvaardigheden

De lessen ondernemersvaardigheden zijn online, live met een docent. Er is goede interactie en je kunt meteen je vragen stellen. Voor dit onderdeel maak je een portfolio met ondernemersplan, stageverslag en PowerPoint presentatie. Je krijgt voor dit onderdeel goede begeleiding. Heb je moeite met dit onderdeel, dan kan er zelfs 1 op 1 begeleiding plaatsvinden. Uiteraard zitten hier wel extra kosten aan verbonden.

Stage vanaf september 2022:

De examens voor de branchediploma’s vinden plaats op basis van het Branche kwalificatie dossier (BKD) Voetzorg. Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuw BKD met enkele nieuwe aangepaste richtlijnen.

Een belangrijke toevoeging in het nieuwe BKD zijn de stage uren.
Je dient minimaal 10 uur meekijkstage uit te voeren. Stages vinden plaats onder de volledige verantwoordelijkheid van de leerling zelf. Meekijken in een professionele pedicurepraktijk zal een grote bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling en de beeldvorming en helpen bij het starten van je eigen pedicurepraktijk. Aan de hand van de stage uren maak je een stage verslag.

Presentatie:
Een presentatie van 5 minuten over de 5 P's (Promotie, Prijs, Plaats, Presentatie, Product) is ook nieuw in het BKD 2023.
Je vertelt aan de hand van een korte powerpoint presentatie hoe jij jezelf ziet als pedicure en waar je mee te maken krijgt.
Uiteraard krijg je hierbij hulp.

De modules zien er als volgt uit:

Studiebelasting:
Afhankelijk van diverse factoren zoals achtergrond en ervaring moet je rekening houden met meerdere studie-uren per week. Ervaring leert dat dit te sterk verschilt per cursist. De een leert nou eenmaal makkelijker als de ander. Houdt rekening met minimaal 7 tot 12 studie-uren per week.

Verzekering:
Rocas heeft voor alle cursisten van de basis opleiding pedicure een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Iedere leerling is verzekerd tot 2.500.000 euro.

Vrijstellingen:
Sommige, reeds behaalde diploma's, kunnen vrijstellingen geven voor bepaalde onderdelen van de pedicure opleiding. Zo geeft de opleiding "schoonheidsspecialiste" vrijstelling voor het eerste theorie examen (Algemene Anatomie PT1). Bent u in het bezit van een ondernemersdiploma" dan kan hier ook een vrijstelling voor worden aangevraagd. Diploma's die aangeboden worden voor vrijstelling mogen niet ouder dan 5 jaar zijn.
De kosten voor deze vrijstellingsaanvraag bedragen: € 37,50 (basiskosten) + € 19 per aangevraagd examen voor PT1, PT2, PT3 en PT4.  De kosten voor de vrijstelling van het onderdeel AOV op niveau 4 bedraagt € 75. Voor elk onderdeel wordt € 7,75 in rekening gebracht voor de afdracht aan de Stichting BRAVO.

De lesgelden en examenkosten zijn vrijgesteld van BTW.
Prijswijzigingen voorbehouden

Theorie examens:

Theorie examens

Er zijn 4 theorie examens waar je je voor aan kunt melden als je er zelf klaar voor bent.

 • PT 1 – Algemene Anatomie
  Deze module geeft je inzicht over de bouw en werking van het menselijk lichaam.
 • PT 2 – Specifieke Anatomie/Orthopedie
  Deze module gaat o.a. over ziekteleer.
 • PT 3 – Theorie van de Praktijk
  Bij deze module wordt er o.a. gekeken naar de behandeling van afwijkingen en
  ziekten van het steun- en bewegingsapparaat.
 • PT 4 - Bedrijfshandboek voor de pedicure
  Dit is een examen wat gaat over Hygiëne, Arbo en Milieu.

Aanmelden voor de theorie examens doe je dus pas als je zelf denkt dat je er aan toe bent. In het boek “Meerkeuzevragen Pedicure” kun je je kennis testen. Dit boek staat boordevol oefenvragen en oefentoetsen. Deze toetsen zijn ook digitaal te volgen. Je kunt dit boek zelf aanschaffen maar eigenlijk zijn de vragen uit de digitale leeromgeving voldoende om je examens goed te kunnen voorbereiden. Voor de digitale leeromgeving worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Theorie examens kunnen worden afgenomen op de leslocatie in Emmen of in Amersfoort. Bij het niet behalen van de theorie examens bestaat de mogelijkheid om op dezelfde dag of op een later tijdstip een herexamen te doen tegen dezelfde kosten.

Praktijk examens:

Praktijk examens
Nadat je alle theorie examens hebt behaald, kun je deelnemen aan het praktijkexamen. Deze vinden, bij voldoende aanmeldingen, plaats op de leslocatie. Maandelijks zijn er ook nog praktijkexamens in Amersfoort.

Het praktijkexamen bestaat uit:

 • Anamnese, blauwdrukken, advies, doorverwijzing.
 • Behandeling o.a. nagels knippen, eelt verwijderen en een speciale verrichting zoals likdoorns, kloven, ingroeiende nagels of verdikte nagels.

Portfolio examen (Algemene Ondernemersvaardigheden):

office-stationeries-with-alarm-clock-coffee-cup-white-desk_23-2148178603

Naast het praktijkexamen doe je ook nog een mondeling examen Algemene Ondernemersvaardigheden. Je maakt hiervoor een portfolio met o.a. een ondernemersplan. Je ontvangt van ons een uitgebreide handleiding en de bijbehorende invuldocumenten.

Het portfolio bestaat uit: Voorbereiding op het zelfstandig ondernemerschap, starten van een bedrijf, promoten van het bedrijf, het maken van een ondernemersplan, marketing, financiële administratie e.a.

Het mondelinge examen duurt ca. 15 minuten, waarbij jouw kennis van het ondernemerschap worden getest. Daarnaast presenteer je je bedrijf door middel van een powerpoint presentatie. Je kunt dit examen op elk gewenst moment tijdens de opleiding inplannen.

Heb je in de afgelopen 5 jaar al een ondernemersdiploma behaald, of een portfolioexamen niveau 4? Dan kun je voor dit onderdeel een vrijstelling aanvragen.

Kosten:

kosten

Studeren met audio/visuele ondersteuning: € 1595 (vrijgesteld van BTW)

Kies je voor een studie met audiovisuele ondersteuning, dan zijn de volgende zaken inbegrepen:

 • Professionele filmpjes met duidelijke uitleg over elk onderwerp (op licentiebasis)
 • Maximaal 1 jaar lang toegang tot de filmpjes
 • Toegang tot digitale leeromgeving met circa 1500 oefenvragen
 • Hand-out over alle onderwerpen van PT1, PT2, PT3 en PT4
 • Kahoot sessies (kennis quiz) over alle onderdelen
 • 16-20 praktijkdagdelen

Niet inbegrepen:

 • Inschrijfgeld - € 159 (vrijgesteld van BTW)
 • Examens (theorie en praktijk)
 • Instrumentenpakket + lesboeken
 • Lesgeld AOV + examen
Klassikaal –  € 1895 (vrijgesteld van BTW)

De mooiste lesvorm is natuurlijk de klassikale les.
Onder begeleiding van onze basisdocenten word je in groepsverband opgeleid tot pedicure.

Inbegrepen:

 • Klassikale lessen theorie (ca. 16 dagdelen)
 • Hand-outs & info sheets
 • Proefexamens (online) over alle onderwerpen van PT1, PT2, PT3 volgens de toetsmatrijs van het examenbureau
 • Kahoot sessies (kennis quiz) over alle onderdelen
 • Toegang tot digitale leeromgeving met ca 1500 oefenvragen
 • 20-24 dagdelen praktijk afhankelijk van de grootte van de groep

Indien gewenst kunnen de professionele filmpjes (op licentiebasis) worden toegevoegd aan de klassikale opleiding als extra ondersteuning. In combinatie met de klassikale opleiding kun je deze extra bestellen á € 75 excl. BTW per onderdeel. Je hebt dan maximaal 1 jaar lang toegang tot de filmpjes.

Niet inbegrepen:

 • Inschrijfgeld - € 159 (vrijgesteld van BTW)
 • Lesboeken + Digitale leeromgeving - € 229 (excl. 9% BTW)
 • Examens (theorie en praktijk - vrijgesteld van BTW)
 • Instrumentenpakket - € 269 (excl. 21% BTW)
 • Lesgeld AOV + examen

Theorie € 95 + € 7,75 afdracht BRAVO en praktijk € 232,50 + € 7,75 afdracht BRAVO
Kosten van het diploma, ondertekend door het examenbureau, de examenkamer en de stichting BRAVO: € 45
De lesgelden en examenkosten zijn vrijgesteld van BTW.

De lesgelden mogen in 10 termijnen worden voldaan met een toeslag van 5%.

Opleiding Medisch Pedicure

Voor wie geslaagd is voor het branchediploma pedicure is de vervolg opleiding branche diploma medisch pedicure wellicht een mooie nieuwe uitdaging. Klik op deze link voor meer informatie.

OPEN DAGEN:

Er worden regelmatig open dagen georganiseerd op de verschillende leslocaties. Uiteraard ben je daar van harte welkom. Je kunt ook gewoon een afspraak met ons maken voor een vrijblijvend gesprek of voor een kijkje tijdens een praktijkles. Wij zijn telefonisch bereikbaar op dinsdag, donderdag of vrijdag via het nummer 0591-645154 of via de mail: [email protected].

De volgende OPEN DAGEN staan gepland op:

Emmen:
data volgen

En natuurlijk ook op afspraak.

PEDICURES EMMEN

VooropleidingNiet nodig.

Startdata

Emmen:

Als je kiest voor een audio/visuele studie, dan geldt dat er elk moment gestart kan worden. Na ontvangst van je aanmelding en de lesgelden sturen we de boeken naar je toe en krijg je de link van de theorie-filmpjes!
De praktijklessen vinden plaats op de dinsdagmiddag (18 lessen + praktijktoetsen)

STARTDAGEN:

Emmen:
Woensdag 28-02-2024 - Overdag en Avond (Klassikaal) - 22-24 dagdelen praktijk en 16 dagdelen theorie verdeeld over het jaar
Dinsdag 27-02-2024 - A/V opleidingen (thuisstudie) met praktijklessen op de dinsdagmiddag

Data onder voorbehoud.

Kosten

Lesgeld opleiding met audiovisuele ondersteuning€ 1595
Lesgeld klassikale opleiding€ 1895
Ondernemersvaardighedenzie pagina AOV
Lesboeken€ 229 (excl. 9% BTW)
Instrumentenpakket€ 269 (excl. 21% BTW)
Theorie examen (4 keer)€ 95 per examen
Praktijk examen€ 232,50
Per examen wordt  € 7,75 extra in rekening gebracht (afdracht BRAVO)
Inschrijfgeld€ 159

Kosten van het diploma, ondertekend door het examenbureau, de examenkamer en de stichting BRAVO: € 45

De lesgelden en examenkosten zijn vrijgesteld van BTW.
Prijswijzigingen voorbehouden

Voor herexamens wordt dezelfde prijs gehanteerd.

Studieduur

De klassikale opleiding duurt ca 1 jaar en wordt verdeeld over 20-24 lesdagen - afhankelijk van de grootte van de groep (theorie en praktijk). De lestijden zijn van 09:15 tot 16.30 uur.
Tijdens de normale basisschool vakanties worden er geen lessen gegeven. Ook ben je af en toe vrij vlak voor het afleggen van een examen, zodat je iets meer studietijd thuis hebt.
Het lesrooster wordt op de eerste lesdag uitgedeeld.
We gaan samen dit rooster doornemen met de groep en daar waar nodig aanpassingen maken zodat we er allemaal blij mee zijN!
Mocht je van te voren een rooster wensen te ontvangen, stuur ons dan even een berichtje ([email protected]).

Modellen

Je dient zelf te zorgen voor modellen, maar op elke leslocatie is ook een kaartenbak met modellen aanwezig waar je gebruik van kunt maken. Natuurlijk helpen wij je ook !