Branche Opleiding Pedicure

ProvoetDe branche opleiding pedicure is erkend door de brancheorganisatie PROVOET.
Het diploma pedicure wordt gelijkgesteld aan de pedicure-opleiding MBO3.

Er is op dit moment een tekort aan pedicures in Nederland en met een erkend diploma in de pocket is er genoeg werk voor jou!

 

De professionele pedicure
Na het behalen van je erkende branche diploma kun je als pedicure op verschillende manieren aan de slag. Zo kun je thuis een ruimte vrijmaken waar je je werkzaamheden als pedicure kunt uitvoeren en cliënten kunt ontvangen. Wil je liever niet aan huis, dan is het huren van een praktijkruimte op een andere locatie wellicht een optie. Ook een combinatiepraktijk met bijvoorbeeld een schoonheidsspecialiste, podoloog, podotherapeut, nagelstyliste of beautycenter vallen onder de mogelijkheden.

Het branche diploma pedicure geeft recht op lidmaatschap van de branche organisatie Provoet. Na het behalen van het diploma branche pedicure kun je doorstromen naar medisch pedicure.

Wat zijn de voordelen van het vak pedicure:

 • Ideaal te combineren met een andere job of kids
 • Zelf voor je eigen inkomen zorgen
 • Onafhankelijkheid
 • Zelf je werktijden bepalen
 • Kortom: Pedicure is een beroep met toekomst!

Er zijn verschillende mogelijkheden om het diploma pedicure te behalen:

Studeren met Audio-visuele Ondersteuning

b4c17b47-c740-4757-a953-79977922eaf3

Met deze studievorm zijn we in 2020 van start gegaan. Het is een thuisstudie met audio-visuele ondersteuning.
Als je kiest voor deze lesvorm dan hoef je het niet in je eentje te doen, maar wordt je ondersteund door duidelijk beeldmateriaal. Prachtige duidelijke filmpjes, die je telkens opnieuw kunt bekijken. Je hebt dus eigenlijk je docent altijd bij de hand. De van tevoren opgenomen lessen hebben allemaal een eigen onderwerp zoals: Huid, Zenuwen, Beenderstelsel, Weefsels, Schoenkennis e.a.
Je werkt met een duidelijk lesrooster, zodat je precies weet wat je moet leren en welke volgorde je aan moet houden. Jij bepaalt dus zelf wanneer je de lessen wilt volgen! Je krijgt na ieder onderwerp op het lesrooster een hand-out en oefenvragen. Hou rekening met een studiebelasting van minimaal 7-12 uur per week.

Als een onderdeel is afgesloten (bijv. PT1 - algemene anatomie) dan meld je je aan voor het theorie examen en ga je verder met het volgende onderdeel.
Naast deze audio/visuele theorielessen dien je deel te nemen aan de praktijkdagen. Er zijn ca 18-22 praktijk dagdelen van 3,5 uur. Deze vinden plaats op maandag, dinsdag, woensdag en/of zaterdag, afhankelijk van de locatie waar je ze volgt. Het aantal dagdelen hangt af van de grootte van de groep.

Naast deze praktijklessen ben je verplicht deel te nemen aan de workshops "frezen" en "materiaalkennis" om zo een goede basis te leggen voor je eigen pedicurepraktijk. Beide workshops duren ca 3,5 uur.

Ondernemersvaardigheden
De lessen ondernemersvaardigheden zijn online, live met een docent. Er is goede interactie  en je kunt meteen je vragen stellen. Voor dit onderdeel maak je een portfolio met ondernemersplan. Je krijgt voor dit onderdeel goede begeleiding.
Deelname online aan dit onderdeel kost € 349 ex btw. Hiervoor krijg je 3 lessen, 1 portfolio controle en 1 proefexamen. excl. examenkosten.
Mocht je extra lessen willen volgen, dan is dit in overleg zeker mogelijk.

Klassikaal

Klassikaal

De mooiste vorm om les te krijgen zijn natuurlijk de klassikale lessen. Deze kunnen op onze locaties in Emmen en Zevenbergen worden gevolgd.
Schoolvakanties zijn vrij. Ook worden er roostervrije dagen ingepland om je goed op de examens te kunnen voorbereiden.
Bij een klassikale studie heb je 22-24 praktijkdagdelen á 4 uur afhankelijk van de grootte van de groep.
De ochtenden zijn meestal bedoeld voor de theorie en de middagen voor de praktijk. Sommige lesdagen bestaan uitsluitend uit praktijk, waarbij er gewerkt wordt op 4 modellen. Ook zullen tijdens de theorie lessen regelmatig praktische handelingen worden uitgevoerd (werken op elkaar).

Naast de online theorielessen neem je deel aan de lessen Algemene Ondernemersvaardigheden. Dit is een onderdeel van de opleiding pedicure.  Tijdens deze lessen is er een interactie met de docent en kun je meteen je vragen stellen. Voor dit onderdeel maak je een portfolio met ondernemersplan. Hierin wordt je begeleid door onze docenten. Deelname online aan dit onderdeel kost € 349 ex btw. Hiervoor krijg je 3 lessen, 1 portfolio controle en 1 proefexamen. excl. examenkosten. Een uitgebreid programma met onbeperkt aantal lessen en proefexamens is ook te volgen. Hier wordt in overleg met jou een prijskaartje aan gehangen.

Stage vanaf september 2022:

De examens voor de branchediploma’s vinden plaats op basis van het Branchekwalificatiedossier (BKD) Voetzorg. Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuw BKD met enkele nieuwe aangepaste richtlijnen. Bij Rocas zullen deze nieuwe richtlijnen ingaan vanaf september 2022 wanneer we weer gaan starten met de nieuwe groepen voor de branche opleiding pedicure.

Een belangrijke toevoeging in het nieuwe BKD zijn de stage uren.
Je dient minimaal 10 uur meekijkstage uit te voeren. Als je wat verder in je opleiding zit kunnen er, onder toezicht van jouw stagebegeleider, ook wat praktische handelingen worden verricht.
Stages vinden plaats onder de volledige verantwoordelijkheid van de leerling zelf. Meekijken in een professionele pedicurepraktijk zal een grote bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling en de beeldvorming en helpen bij het starten van je eigen pedicurepraktijk.
Een andere toevoeging is een verplichte deelname aan de workshop "frezen" (ca 3,5 uur) en de workshop "materiaalkennis pedicure" (ca 3,5 uur)  waarbij we actief aan de slag gaan met de frezen en materialen die je in jouw toekomstige pedicurepraktijk nodig gaat hebben.

De modules zien er als volgt uit:


Studiebelasting:
Afhankelijk van diverse factoren zoals achtergrond en ervaring moet je rekening houden met meerdere studie-uren per week. Ervaring leert dat dit te sterk verschilt per cursist. De een leert nou eenmaal makkelijker als de ander. Houdt rekening met minimaal 7 tot 14 studie-uren per week.

Verzekering:
Rocas heeft voor alle cursisten van de basis opleiding pedicure een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Iedere leerling is verzekerd tot 2,500.000 euro

Vrijstellingen:
Sommige, reeds behaalde diploma's, kunnen vrijstellingen geven voor bepaalde onderdelen van de pedicure opleiding. Zo geeft de opleiding "schoonheidsspecialiste" vrijstelling voor het eerste theorie examen (Algemene Anatomie PT1). Bent u in het bezit van een ondernemersdiploma" dan kan hier ook een vrijstelling voor worden aangevraagd.
De kosten voor deze vrijstellingsaanvraag bedragen: € 37,50 - basiskosten + € 16 per aangevraagd examen voor PT1, PT2, PT3 of het casus-theorie examen en  € 37,50 - basiskosten +  € 75 voor de vrijstelling voor "ondernemersvaardigheden" + € 7,75 per onderdeel afdracht BRAVO.
De vrijstellingen zijn deels BTW belast.

Theorie examens:

Theorie examens

Er zijn 4 theorie examens waar je je voor aan kunt melden als je er zelf klaar voor bent.

 • PT 1 – Algemene Anatomie
  Deze module geeft je inzicht over de bouw en werking van het menselijk lichaam.
 • PT 2 – Specifieke Anatomie/Orthopedie
  Deze module gaat o.a. over ziekteleer.
 • PT 3 – Theorie van de Praktijk
  Bij deze module wordt er o.a. gekeken naar de behandeling van afwijkingen en
  ziekten van het steun- en bewegingsapparaat.
 • PC 1 – Overall inzicht toets (Casus)
  Dit onderdeel is een samenvatting van de reeds verworven kennis, waarbij voornamelijk het “inzicht” wordt getoetst. Deze toets hoort bij de praktijk.

Aanmelden voor de theorie examens doe je dus pas als je zelf denkt dat je er aan toe bent. In het boek “Meerkeuzevragen Pedicure” kun je je kennis testen.  Dit boek staat boordevol oefenvragen en oefentoetsen. Deze toetsen zijn ook digitaal te volgen.

Theorie examens kunnen worden afgenomen op de leslocatie in Emmen, Zevenbergen (bij voldoende aanmeldingen) of in Amersfoort.  Bij het niet behalen van de theorie examens bestaat de mogelijkheid om op dezelfde dag of op een later tijdstip een herexamen te doen tegen dezelfde kosten.

Praktijk examens:

Praktijk examens
Nadat je alle theorie examens hebt behaald, kun je deelnemen aan het praktijkexamen. Deze vinden, bij voldoende aanmeldingen, plaats op de leslocatie. Maandelijks zijn er ook nog praktijkexamens in Amersfoort.
Het praktijkexamen bestaat uit:

 • Anamnese, blauwdrukken, advies, doorverwijzing.
 • Behandeling o.a. nagels knippen, eelt verwijderen en een speciale verrichting zoals likdoorns, kloven, ingroeiende nagels of verdikte nagels.

Portfolio examen:

office-stationeries-with-alarm-clock-coffee-cup-white-desk_23-2148178603

Naast het praktijkexamen doe je ook nog een mondeling examen Algemene Ondernemersvaardigheden. Je maakt hiervoor een portfolio met o.a. een ondernemersplan. Je ontvangt van ons een uitgebreide handleiding en de bijbehorende invuldocumenten.

Het portfolio bestaat uit: Voorbereiding op het zelfstandig ondernemerschap, starten van een bedrijf, promoten van het bedrijf, het maken van een ondernemersplan, marketing, financiële administratie e.a.

Het mondelinge examen duurt ca. 15 minuten, waarbij jouw kennis van het ondernemerschap worden getest. Je kunt dit examen op elk gewenst moment tijdens de opleiding inplannen.

Het slagingspercentage voor dit onderdeel ligt bij Rocas op 99,5% !

Kosten:

kosten

Online studie met audiovisuele ondersteuning: € 1595 excl. BTW

Kies je voor een online studie met audiovisuele ondersteuning, dan zijn de volgende zaken inbegrepen:

 • Professionele filmpjes met duidelijke uitleg over elk onderwerp (op licentiebasis)
 • Maximaal 1 jaar lang toegang tot de filmpjes
 • Lesboeken voor alle onderdelen (PT1, PT2, PT3)
 • Proefexamens (online) over alle onderwerpen van PT1, PT2, PT3 volgens de toetsmatrijs van het examenbureau
 • Hand-out over alle onderwerpen van PT1, PT2, PT3)
 • Kahoot sessies (kennis quiz) over alle onderdelen
 • 18-24 praktijkdagdelen

Niet inbegrepen:

 • Inschrijfgeld - € 159
 • Examens (theorie en praktijk)
 • Instrumentenpakket
 • BTW 21% over het lesgeld
  en 9% over de lesboeken

 

Klassikaal –  € 1895 excl. BTW

De mooiste lesvorm is natuurlijk de klassikale les.
Onder begeleiding van onze basisdocenten word je in groepsverband opgeleid tot pedicure.

Inbegrepen:

 • Klassikale lessen theorie (ca. 16 dagdelen)
 • Hand-outs & info sheets
 • Proefexamens (online) over alle onderwerpen van PT1, PT2, PT3 volgens de toetsmatrijs van het examenbureau
 • Kahoot sessies (kennis quiz) over alle onderdelen
 • 20-24 dagdelen praktijk afhankelijk van de grootte van de groep
 • Invuldocumenten Ondernemersvaardigheden

Indien gewenst kunnen de professionele filmpjes (op licentiebasis) worden toegevoegd aan de klassikale opleiding als extra ondersteuning. In combinatie met de klassikale opleiding kun je deze extra bestellen á € 75 ex btw per onderdeel (in totaal € 225 ex btw) Je hebt dan maximaal 1 jaar lang toegang tot de filmpjes.

Niet inbegrepen:

 • Inschrijfgeld - € 159
 • Lesboeken
 • Examens (theorie en praktijk)
 • Instrumentenpakket
 • AOV lessen, controles, proefexamens
Ondernemersvaardigheden€ 349
Indien Ondernemersvaardigheden los gevolgd€ 349
Boekenset + Digitale Leeromgeving€ 229
Instrumentenpakket€ 269
Inschrijfgeld€ 159

Theorie € 95 + € 7,75 afdracht BRAVO (deels BTW belast) en praktijk € 232,50 + € 7,75 afdracht BRAVO (deels btw belast)
Kosten van het diploma, ondertekend door het examenbureau, de examenkamer en de stichting BRAVO: € 35 excl. BTW

De lesgelden mogen in 10 termijnen worden voldaan tegen een toeslag van 5%.
De btw die u over het lesgeld betaalt, bent u niet kwijt! Wij begeleiden u graag met het opstarten van uw eigen onderneming, waardoor de btw weer terug te vorderen is! Dit kan allemaal binnen het schooljaar worden gerealiseerd.

STAP BUDGET
De branche opleiding pedicure is ook via het STAP BUDGET te volgen. Op onze website staat precies wat je ervoor moet doen en hoe het in zn werk gaat.  ( https://rocas-opleidingen.nl/stap-subsidie-gratis-een-opleiding-volgen/ )
Bij het STAP budget zijn veel zaken inbegrepen in de prijs, zoals de lesboeken en het lespakket, echter zullen de inschrijfkosten, theorie en praktijkexamens en de algemene ondernemersvaardigheden altijd apart in rekening worden gebracht. Bij het STAP budget worden de prijzen INCLUSIEF btw gehanteerd (op onze website zijn de prijzen altijd excl. btw)

Opleiding Medisch Pedicure

Voor wie geslaagd is voor het branchediploma pedicure is de vervolg opleiding branche diploma medisch pedicure wellicht een mooie nieuwe uitdaging. Kijk op deze website bij Opleiding Medisch Pedicure voor meer informatie.

OPEN DAGEN:

Er worden regelmatig open dagen georganiseerd op de verschillende leslocaties. Uiteraard bent u daar van harte welkom. U kunt u gewoon een afspraak met ons maken voor een vrijblijvend gesprek of voor een kijkje tijdens een praktijkles. U bent van harte welkom. U kunt ons bellen op dinsdag/donderdag of vrijdag op telefoonnummer 0591-645154 of via de mail: [email protected] 

De volgende OPEN DAGEN staan gepland op:

Emmen: zaterdag 25-06 van 10.00 -15.00  uur
Zevenbergen: vrijdag 17-06 van 19.00 - 20.30 uur
zaterdag18-06 van 10.00 - 14.00 uur

 

 

PEDICURES EMMEN

Startdata

Emmen:Bij het audio/visuele traject kun je direct starten met de theorie ! Bij het klassikale traject start de nieuwe opleiding op maandag 5 september en dinsdag 6 september 2022 en op maandag 3 oktober en dinsdag 4 oktober 2022
Zevenbergen:In Zevenbergen is er geen klassikale theorie les, maar kun je deze wel ONLINE VOLGEN vanaf huis! De praktijklessen starten vanaf woensdag 7 september en woensdag 5 oktober.

Als je kiest voor een audio/visuele studie, dan geldt voor beide locaties (Emmen en Zevenbergen)  dat er elk moment gestart kan worden. Na ontvangst van je aanmelding en de lesgelden sturen we de boeken naar je toe en krijg je de link van de filmpjes!

De klassikale praktijklessen gaan meerdere keren per jaar van start op beide locaties.

LESDAGEN:

Emmen:
Maandag 05-09-22
Dinsdag 06-09-22
Maandag 03-10-22
Dinsdag 04-10-22

Zevenbergen:
Woensdag 07-09-22
Woensdag 05-10-22

Data onder voorbehoud.

Kosten

Lesgeld opleiding met audiovisuele ondersteuning€ 1595
Lesgeld klassikale opleiding€ 1895
Ondernemersvaardigheden€ 349
Lesboeken + Digitale leeromgeving (klassikaal)€ 229
Instrumentenpakket€ 269
Theorie examen (4 keer)€ 95 per examen + € 7,75 afdracht BRAVO per examen
Praktijk examen€ 232,50 + € 7,75 afdracht BRAVO
Portfolio examen€ 232,50 + € 7,75 afdracht BRAVO
Inschrijfgeld€ 159

Kosten van het diploma, ondertekend door het examenbureau, de examenkamer en de stichting BRAVO: € 35

Genoemde bedragen zijn exclusief btw. (De examens zijn deels btw belast.)
Prijswijzigingen voorbehouden

Voor herexamens wordt dezelfde prijs gehanteerd.

De kosten voor de algemene ondernemersvaardigheden bedragen € 349 ex btw.

Studieduur

De klassikale opleiding duurt ca 1 jaar en wordt verdeeld over 20-24 lesdagen (theorie en praktijk). De lestijden zijn van 09:15 tot 16.30 uur.
Tijdens de normale basisschool vakanties worden er geen lessen gegeven. Ook ben je af en toe vrij vlak voor het afleggen van een examen, zodat je iets meer studietijd thuis hebt.
Het lesrooster wordt op de eerste lesdag uitgedeeld. Mocht je van te voren een rooster wensen te ontvangen, stuur ons dan even een berichtje ([email protected]).

Diploma

Bij het afronden van de opleiding ontvang je een BRANCHE ERKEND PEDICURE DIPLOMA.
Dit diploma is gelijkgesteld aan het MBO diploma pedicure niv. 3.

Modellen

Je dient zelf te zorgen voor modellen, maar op elke leslocatie is ook een kaartenbak met modellen aanwezig waar je gebruik van kunt maken.

BASIS DIPLOMA GESLAAGD