Branche Opleiding Pedicure

ProvoetPEDICURE BRANCHE OPLEIDING.

ERKENDE OPLEIDING DIE NU OOK MET HET STAP BUDGET van € 1000 GEVOLGD KAN WORDEN!

De branche opleiding pedicure is erkend door de brancheorganisatie PROVOET.

Het diploma pedicure wordt gelijkgesteld aan de pedicure-opleiding MBO3.

Er is op dit moment een tekort aan pedicures in Nederland en met een erkend diploma in de pocket is er genoeg werk voor jou!

De professionele pedicure
Na het behalen van je erkende branche diploma kun je als pedicure op verschillende manieren aan de slag. Zo kun je thuis een ruimte vrijmaken waar je je werkzaamheden als pedicure kunt uitvoeren en cliënten kunt ontvangen. Wil je liever niet aan huis, dan is het huren van een praktijkruimte op een andere locatie wellicht een optie. Ook een combinatiepraktijk met bijvoorbeeld een schoonheidsspecialiste, register-podoloog, podotherapeut, nagelstyliste of beautycenter vallen onder de mogelijkheden.

Het branche diploma pedicure geeft recht op lidmaatschap van de branche organisatie Provoet. Na het behalen van het diploma branche pedicure kun je doorstromen naar medisch pedicure.

BKD
ROCAS Opleidingen is een erkend opleidingsinstituut. Dat betekent dat Rocas werkt volgens de nieuwste normen zoals o.a. bepaald door de branche organisatie Provoet. Vanaf 01-01-2022 is er een nieuw Branche Kwalificatie Dossier ontwikkeld voor de branche opleiding pedicure. Dit BKD is de inhoudelijke leidraad voor deze opleiding.

Wat zijn de voordelen van het vak pedicure:

 • Ideaal te combineren met een andere job of kids
 • Zelf voor je eigen inkomen zorgen
 • Onafhankelijkheid
 • Zelf je werktijden bepalen
 • Kortom: Pedicure is een beroep met toekomst!

Er zijn verschillende mogelijkheden (LEERVORMEN) om het diploma pedicure te behalen:

Studeren met Audio-visuele Ondersteuning

b4c17b47-c740-4757-a953-79977922eaf3

Met deze studievorm zijn we in 2020 van start gegaan. Het is een thuisstudie met audio-visuele ondersteuning.
Als je kiest voor deze lesvorm dan hoef je het niet in je eentje te doen, maar wordt je ondersteund door duidelijk beeldmateriaal. Prachtige duidelijke filmpjes, die je telkens opnieuw kunt bekijken. Je hebt dus eigenlijk je docent altijd bij de hand. De van tevoren opgenomen lessen hebben allemaal een eigen onderwerp zoals: Huid, Zenuwen, Beenderstelsel, Weefsels, Schoenkennis e.a.
Je werkt met een duidelijk lesrooster, zodat je precies weet wat je moet leren en welke volgorde je aan moet houden. Jij bepaalt dus zelf wanneer je de lessen wilt volgen! Je krijgt na ieder onderwerp op het lesrooster een hand-out en oefenvragen. Hou rekening met een studiebelasting van minimaal 7-12 uur per week.

Als een onderdeel is afgesloten (bijv. PT1 - algemene anatomie) dan meld je je aan voor het theorie examen en ga je verder met het volgende onderdeel.
Naast deze audio/visuele theorielessen dien je deel te nemen aan de praktijkdagen. Er zijn ca 16-20 praktijk dagdelen van 3,5 uur. Dit is inclusief de workshop frezen en materiaalkennis. Deze vinden plaats op maandag, dinsdag, woensdag en/of zaterdag, afhankelijk van de locatie waar je ze volgt. Het aantal dagdelen hangt af van de grootte van de groep. Ook mag je vrijblijvend deelnemen aan de mini-workshops Wratten behandelen en Voetpakkingen.

 

Klassikaal studeren

Klassikaal

De mooiste vorm om les te krijgen zijn natuurlijk de klassikale lessen. Deze kunnen op onze locaties in Emmen en Zevenbergen worden gevolgd.
Schoolvakanties zijn vrij. Ook worden er roostervrije dagen ingepland om je goed op de examens te kunnen voorbereiden.
Bij een klassikale studie heb je 22-24 praktijkdagdelen á 3,5 tot 4 uur afhankelijk van de grootte van de groep.
De ochtenden zijn meestal bedoeld voor de theorie en de middagen voor de praktijk,
maar soms zullen er ook lesdagen op de zaterdag worden ingepland, uiteraard in overleg.
Sommige lesdagen bestaan uitsluitend uit praktijk, waarbij er gewerkt wordt op 3 tot 4 modellen. Ook zullen tijdens de theorie lessen regelmatig praktische handelingen worden uitgevoerd (werken op elkaar).
Er zijn 2 workshops op de avond ingepland (data in overleg met de groep) voor de workshop frezen en de workshop materiaalkennis. Ook mag je vrijblijvend en gratis deelnemen aan de mini-workshops Wratten behandelen en Voetpakkingen.

Ondernemersvaardigheden

De lessen ondernemersvaardigheden zijn online, live met een docent. Er is goede interactie  en je kunt meteen je vragen stellen. Voor dit onderdeel maak je een portfolio met ondernemersplan, stageverslag en powerpoint presentatie. Je krijgt voor dit onderdeel goede begeleiding. Heb je moeite met dit onderdeel, dan kan er zelfs 1 op 1 begeleiding plaatsvinden. Uiteraard zitten hier wel extra kosten aan verbonden.

Stage vanaf september 2022:

De examens voor de branchediploma’s vinden plaats op basis van het Branche kwalificatie dossier (BKD) Voetzorg. Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuw BKD met enkele nieuwe aangepaste richtlijnen. Bij Rocas zullen deze nieuwe richtlijnen ingaan vanaf september 2022 wanneer we weer gaan starten met de nieuwe groepen voor de branche opleiding pedicure.

Een belangrijke toevoeging in het nieuwe BKD zijn de stage uren.
Je dient minimaal 10 uur meekijkstage uit te voeren. Als je wat verder in je opleiding zit kunnen er, onder toezicht van jouw stagebegeleider, ook wat praktische handelingen worden verricht.
Stages vinden plaats onder de volledige verantwoordelijkheid van de leerling zelf. Meekijken in een professionele pedicurepraktijk zal een grote bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling en de beeldvorming en helpen bij het starten van je eigen pedicurepraktijk.

Een andere toevoeging is een verplichte deelname aan de workshop "frezen" en de workshop "materiaalkennis pedicure"  waarbij we actief aan de slag gaan met de frezen en materialen die je in jouw toekomstige pedicurepraktijk nodig gaat hebben.

Als nieuwe pedicure in opleiding krijg je bij ROCAS ook de kans om gratis deel te nemen aan de mini-workshops "wratten behandeling" en "voetpakkingen". Hierover wordt je tijdens de les geïnformeerd.

De modules zien er als volgt uit:


Studiebelasting:
Afhankelijk van diverse factoren zoals achtergrond en ervaring moet je rekening houden met meerdere studie-uren per week. Ervaring leert dat dit te sterk verschilt per cursist. De een leert nou eenmaal makkelijker als de ander. Houdt rekening met minimaal 7 tot 14 studie-uren per week.

Verzekering:
Rocas heeft voor alle cursisten van de basis opleiding pedicure een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Iedere leerling is verzekerd tot 2,500.000 euro

Vrijstellingen:
Sommige, reeds behaalde diploma's, kunnen vrijstellingen geven voor bepaalde onderdelen van de pedicure opleiding. Zo geeft de opleiding "schoonheidsspecialiste" vrijstelling voor het eerste theorie examen (Algemene Anatomie PT1). Bent u in het bezit van een ondernemersdiploma" dan kan hier ook een vrijstelling voor worden aangevraagd.
De kosten voor deze vrijstellingsaanvraag bedragen: € 37,50 (basiskosten) + € 19 per aangevraagd examen voor PT1, PT2, PT3 en PT4.  De kosten voor de vrijstelling van het onderdeel AOV op niveau 4 bedraagt  € 75. Voor elk onderdeel wordt € 7.75 in rekening gebracht voor de afdracht aan de Stichting BRAVO.
De vrijstellingen zijn deels BTW belast.

prijswijzigingen voorbehouden

Theorie examens:

Theorie examens

Er zijn 4 theorie examens waar je je voor aan kunt melden als je er zelf klaar voor bent.

 • PT 1 – Algemene Anatomie
  Deze module geeft je inzicht over de bouw en werking van het menselijk lichaam.
 • PT 2 – Specifieke Anatomie/Orthopedie
  Deze module gaat o.a. over ziekteleer.
 • PT 3 – Theorie van de Praktijk
  Bij deze module wordt er o.a. gekeken naar de behandeling van afwijkingen en
  ziekten van het steun- en bewegingsapparaat.
 • PT4 - Bedrijfshandboek voor de pedicure
  Dit is een examen wat gaat over Hygiëne, Arbo en Millieu.

Aanmelden voor de theorie examens doe je dus pas als je zelf denkt dat je er aan toe bent. In het boek “Meerkeuzevragen Pedicure” kun je je kennis testen.  Dit boek staat boordevol oefenvragen en oefentoetsen. Deze toetsen zijn ook digitaal te volgen. Je kunt dit boek zelf aanschaffen maar eigenlijk zijn de vragen uit de digitale leeromgeving voldoende om je examens goed te kunnen voorbereiden.

Theorie examens kunnen worden afgenomen op de leslocatie in Emmen, Zevenbergen (maar uitsluitend bij voldoende aanmeldingen) of in Amersfoort.  Bij het niet behalen van de theorie examens bestaat de mogelijkheid om op dezelfde dag of op een later tijdstip een herexamen te doen tegen dezelfde kosten.

Praktijk examens:

Praktijk examens
Nadat je alle theorie examens hebt behaald, kun je deelnemen aan het praktijkexamen. Deze vinden, bij voldoende aanmeldingen, plaats op de leslocatie. Maandelijks zijn er ook nog praktijkexamens in Amersfoort.

Het praktijkexamen bestaat uit:

 • Anamnese, blauwdrukken, advies, doorverwijzing.
 • Behandeling o.a. nagels knippen, eelt verwijderen en een speciale verrichting zoals likdoorns, kloven, ingroeiende nagels of verdikte nagels.

Portfolio examen (Algemene Ondernemersvaardigheden):

office-stationeries-with-alarm-clock-coffee-cup-white-desk_23-2148178603

Naast het praktijkexamen doe je ook nog een mondeling examen Algemene Ondernemersvaardigheden. Je maakt hiervoor een portfolio met o.a. een ondernemersplan. Je ontvangt van ons een uitgebreide handleiding en de bijbehorende invuldocumenten.

Het portfolio bestaat uit: Voorbereiding op het zelfstandig ondernemerschap, starten van een bedrijf, promoten van het bedrijf, het maken van een ondernemersplan, marketing, financiële administratie e.a.

Het mondelinge examen duurt ca. 15 minuten, waarbij jouw kennis van het ondernemerschap worden getest. Daarnaast presenteer je je bedrijf door middel van een powerpoint presentatie. Je kunt dit examen op elk gewenst moment tijdens de opleiding inplannen.

Het slagingspercentage voor dit onderdeel ligt bij Rocas op 99,9% !

Kosten:

kosten

E-learning met audio/visuele ondersteuning: € 1595 excl. BTW

Kies je voor een online studie met audiovisuele ondersteuning, dan zijn de volgende zaken inbegrepen:

 • Professionele filmpjes met duidelijke uitleg over elk onderwerp (op licentiebasis)
 • Maximaal 1 jaar lang toegang tot de filmpjes
 • Toegang tot digitale leeromgeving met ca 1500 oefenvragen
 • Hand-out over alle onderwerpen van PT1, PT2, PT3)
 • Kahoot sessies (kennis quiz) over alle onderdelen
 • 16-20 praktijkdagdelen

Niet inbegrepen:

 • Inschrijfgeld - € 159
 • Examens (theorie en praktijk)
 • Instrumentenpakket + lesboeken
 • BTW
 • Lesgeld  AOV + examen
Klassikaal –  € 1895 excl. BTW

De mooiste lesvorm is natuurlijk de klassikale les.
Onder begeleiding van onze basisdocenten word je in groepsverband opgeleid tot pedicure.

Inbegrepen:

 • Klassikale lessen theorie (ca. 16 dagdelen)
 • Hand-outs & info sheets
 • Proefexamens (online) over alle onderwerpen van PT1, PT2, PT3 volgens de toetsmatrijs van het examenbureau
 • Kahoot sessies (kennis quiz) over alle onderdelen
 • Toegang tot digitale leeromgeving met ca 1500 oefenvragen
 • 20-24 dagdelen praktijk afhankelijk van de grootte van de groep

Indien gewenst kunnen de professionele filmpjes (op licentiebasis) worden toegevoegd aan de klassikale opleiding als extra ondersteuning. In combinatie met de klassikale opleiding kun je deze extra bestellen á € 75 ex btw per onderdeel (in totaal € 225 ex btw) Je hebt dan maximaal 1 jaar lang toegang tot de filmpjes.

Niet inbegrepen:

 • Inschrijfgeld - € 159
 • Lesboeken
 • Examens (theorie en praktijk)
 • Instrumentenpakket
 • Lesgeld AOV + examen
Ondernemersvaardigheden niveau 4 - volgens nieuwe BKD -
zie webpagina Algemene ondernemersvaardigheden
Dit onderdeel hoort bij de opleiding pedicure en schoonheidsspecialist.
Boekenset + Digitale Leeromgeving€ 229
Instrumentenpakket€ 269
Inschrijfgeld€ 159

Theorie € 95 + € 7,75 afdracht BRAVO (deels BTW belast) en praktijk € 232,50 + € 7,75 afdracht BRAVO (deels btw belast)
Kosten van het diploma, ondertekend door het examenbureau, de examenkamer en de stichting BRAVO: € 45 excl. BTW

De lesgelden mogen in 10 termijnen worden voldaan met een toeslag van 5%.
De btw die u over het lesgeld betaalt, bent u niet kwijt! Wij begeleiden u graag met het opstarten van uw eigen onderneming, waardoor de btw weer terug te vorderen is! Dit kan allemaal binnen het schooljaar worden gerealiseerd.

Studeren met STAP SUBSIDIE

STAP BUDGET - tot € 1000 subsidie op je opleiding!
Ook bij ROCAS zijn opleidingen te volgen die een STAP subsidie toegekend hebben gekregen. Ook de branche opleiding pedicure is ook via het STAP BUDGET te volgen.

Wetswijziging:
Vanaf 28-02-2023 heeft er een wetswijziging plaatsgevonden, waarbij de overheid heeft bepaald dat de lespakketten en lesmaterialen voor de aangeboden cursussen, niet meer onder de stapsubsidie vallen.
De kosten van deze lesmaterialen staan hier wel onder vermeld, zodat u inzicht heeft over de hoogte van dit bedrag.
Deze, en overige kosten, zoals die voor examens, inschrijfgeld e.a. die voor de door u gekozen opleiding van toepassing zijn, vindt u terug in de rechterkolom op deze pagina.

Kijk op: https://rocas-opleidingen.nl/stap-subsidie/ om te lezen hoe het allemaal in z'n werk gaat. Kom je er niet uit? Mail naar: [email protected]rocas-opleidingen.nl

1. E-learning met digitale ondersteuning:

Lesgeld A/V filmpjes + praktijklessen € 1.595,00
Boekenpakket/Digitale leeromgeving/Kahoot €    229,00
Subtotaal € 1.824,00
BTW €    355,56
Totaal € 2.179,56

Dit is excl. bijkomende kosten als inschrijfgeld (examens, instrumentenpakket en AOV (Algemene Ondernemersvaardigheden)
Met een STAP subsidie wordt er € 1000 in mindering gebracht op de totale kosten.

Betaling van de overige kosten mag in termijnen met een toeslag van 5%

2. Klassikaal
Lesgeld A/V theorie + praktijklessen € 1.895,00
Boekenpakket/Digitale leeromgeving/Kahoot €    229,00
Subtotaal € 2.124,00
BTW €    418,56
Totaal € 2.542,56

Met een STAP subsidie gaat er € 1000 van het te betalen bedrag af.

Dit is excl. bijkomende kosten als inschrijfgeld, examens, praktijkfilmpjes  (op licentiebasis)  en AOV.
Betaling van de overige kosten mag in termijnen met een toeslag van 5%.

3. Algemene Ondernemersvaardigheden (vanaf 01-01-2023)
8 online lessen€ 440,00
BKD 2023: Werken met PowerPoint, presentatie van je bedrijf en stageverslag€ 270,00
2 portfolio controles + 3 proefexamens€ 180,00
Subtotaal€ 890,00
BTW€ 186,90
Totaal€ 1.076,90

Met een STAP subsidie gaat er € 1000 van het te betalen bedrag af.
Examengeld valt buiten de STAP Subsidie.

Opleiding Medisch Pedicure

Voor wie geslaagd is voor het branchediploma pedicure is de vervolg opleiding branche diploma medisch pedicure wellicht een mooie nieuwe uitdaging. Kijk op deze website bij Opleiding Medisch Pedicure voor meer informatie.

OPEN DAGEN:

Er worden regelmatig open dagen georganiseerd op de verschillende leslocaties. Uiteraard bent u daar van harte welkom. U kunt u gewoon een afspraak met ons maken voor een vrijblijvend gesprek of voor een kijkje tijdens een praktijkles. U bent van harte welkom. U kunt ons bellen op dinsdag/donderdag of vrijdag op telefoonnummer 0591-645154 of via de mail: [email protected] 

De volgende OPEN DAGEN staan gepland op:

Emmen: data volgen

Zevenbergen: op afspraak

 

 

PEDICURES EMMEN

Startdata

Emmen:
Bij het audio/visuele traject kun je direct starten met de theorie ! Bij het klassikale traject start de nieuwe opleiding op woensdag 8 februari 2023 ( avondgroep met praktijkles op de woensdagavond en zaterdagochtend - het rooster wordt altijd in overleg met de groep samengesteld). Op dinsdag 4 april gaat de volgende groep van start (DAG-opleiding), en op woensdag 5 april (AVOND-opleiding).
In het najaar beginnen we vanaf maandag 11 september (DAG-opleiding).

Zevenbergen:
We starten op dit moment geen nieuwe branche pedicure groep in Zevenbergen.

Als je kiest voor een audio/visuele studie, dan geldt dat er elk moment gestart kan worden. (muv degene die een STAP Budget toegezegd hebben gekregen) Na ontvangst van je aanmelding en de lesgelden sturen we de boeken naar je toe en krijg je de link van de theorie-filmpjes!

Voor de klassikale lessen (praktijk) is er een lesrooster waar we ons aanhouden.
Voor de groep van 04-04-2023 zijn de praktijklessen op dinsdagmiddag
Voor de groep van 08-02-23 zijn de lessen op zaterdagochtend en/of woensdagavond

STARTDAGEN:

Emmen:

 • PEDICURE - start 08-02-2023 (avondgroep) praktijkles op zaterdagochtend en/of woensdagavond (instromen mogelijk)
 • PEDICURE - dinsdag start 04-04-2023
 • PEDICURE - woensdagavond start 05-04-2023
 • PEDICURE - maandag start 11-09-2023

Zevenbergen:
Op dit moment starten er geen lessen in Zevenbergen

Data onder voorbehoud.

Kosten

Lesgeld opleiding met audiovisuele ondersteuning€ 1595
Lesgeld klassikale opleiding€ 1895
Ondernemersvaardighedenzie pagina AOV
Lesboeken€ 229
Instrumentenpakket€ 269
Theorie examen (4 keer)€ 95 per examen
Praktijk examen€ 232,50
Per examen wordt  € 7,75 extra in rekening gebracht (afdracht BRAVO)
Inschrijfgeld€ 159

Kosten van het diploma, ondertekend door het examenbureau, de examenkamer en de stichting BRAVO: € 45

Genoemde bedragen zijn exclusief btw. (De examens zijn deels btw belast.)
Prijswijzigingen voorbehouden

Voor herexamens wordt dezelfde prijs gehanteerd.

Over het lesgeld en de lesboeken kunt u de STAP SUBSIDIE van € 1000 aanvragen.
Dit bedrag is inclusief BTW.

 

Studieduur

De klassikale opleiding duurt ca 1 jaar en wordt verdeeld over 20-24 lesdagen - afhankelijk van de grootte van de groep (theorie en praktijk). De lestijden zijn van 09:15 tot 16.30 uur.
Tijdens de normale basisschool vakanties worden er geen lessen gegeven. Ook ben je af en toe vrij vlak voor het afleggen van een examen, zodat je iets meer studietijd thuis hebt.
Het lesrooster wordt op de eerste lesdag uitgedeeld.
We gaan samen dit rooster doornemen met de groep en daar waar nodig aanpassingen maken zodat we er allemaal blij mee zijN!
Mocht je van te voren een rooster wensen te ontvangen, stuur ons dan even een berichtje ([email protected]).

Modellen

Je dient zelf te zorgen voor modellen, maar op elke leslocatie is ook een kaartenbak met modellen aanwezig waar je gebruik van kunt maken. Natuurlijk helpen wij je ook !