Medisch Pedicure (Niveau 4)

Opleiding Medisch Pedicure

Voor wie geslaagd is voor het branchediploma pedicure is de vervolg opleiding branche diploma medisch pedicure wellicht een mooie nieuwe uitdaging.

Steeds meer zorgverzekeraars eisen in hun voorwaarden dat de voetzorg geleverd dient te worden door een medisch pedicure die is aangesloten bij een zorggroep. Het is dan ook verstandig om er tijdig voor te zorgen dat je beschikt over de benodigde papieren en kennis om de grote groep mensen met risicovoeten te kunnen en mogen behandelen.

Vanaf 1 augustus 2022 is er een nieuw BKD (Branche Kwalificatie Dossier) voor de medisch pedicure.
Heb je je echter voor 1 augustus 2022 aangemeld voor deze opleiding, dan mag je nog meedoen in het oude cohort.  Ben je al voor 1 augustus 2022 gestart met deze opleiding, dan kun je deze ook in het oude cohort afronden (uiterlijk voor 1 augustus 2024). Groot voordeel is, dat je je AOV portfolio op niveau 4 (indien je deze op dit niveau hebt gedaan) niet over hoeft te doen!

BKD OUD OF NIEUW.
Pedicures die al met de opleiding medisch pedicure zijn gestart of gaan starten vóór 1 augustus 2022 of zich hiervoor tijdig hebben aangemeld, kunnen gedurende de komende 2 jaar de richtlijnen van het huidige BKD medisch pedicure blijven volgen. (tot 1-8-24)

Waaruit bestaat de opleiding medisch pedicure?

Deze opleiding bestaat uit 3 modules.

MODULE 1 - RISICOVOETEN 

Dit onderdeel bestaat uit de volgende onderwerpen:
- diabetische voet
- oudere voet
- reumatische voet
- spastische/verlamde voet
- oncologische voet
- examentraining praktijk
- sportvoeten (uitsluitend nieuwe BKD - vanaf maart 2023 - aan deze les kan wel eerder worden deelgenomen)
- kindervoeten - voetproblemen bij kinderen (gratis bij aanmelding voor de gehele opleiding medisch pedicure - 3 accr punten) Indien niet de gehele opleiding MP wordt gevolgd zijn de kosten van deze halve online lesdag € 69 ex btw

MODULE 2 - SPECIALISTISCHE TECHNIEKEN

Dit onderdeel bestaat uit de volgende onderwerpen:
- nagelregulatie technieken
- nagelreparatie technieken
- orthesiologie - technieken
- antidruk technieken
- praktijkdag nagelregulatie en nagelreparatie (met model)
- praktijkdag orthesiologie en antidruk (met model)

Lesduur:
Theorie: 16 uur
Praktijk: 32 uur

De opleiding gaat door bij minimaal 6 deelnemers (maximaal 12).
Bij meerdere deelnemers zullen er extra docenten worden ingezet voor het praktijkdeel.

MODULE 3 - ALGEMENE ONDERNEMERSVAARDIGHEDEN

 1. Indien je bent gestart  voor 1-8-2022 en je hebt je ondernemersvaardigheden reeds behaald op niveau 4, dan hoef je dit onderdeel niet meer te volgen en kun je meteen doorstromen naar medisch pedicure.
 2. In het nieuwe cohort medisch pedicure hoef je geen portfolio meer te maken zoals je dit al eens hebt gedaan, maar krijg je wel opdrachten die gemaakt moeten worden (bijv. stage en stageverslagen e.a.)
 3. Als je je portfolio examen hebt behaald op niveau 3 of helemaal geen portfolio examen hebt gedaan voor je branche opleiding pedicure (bijv als je voor 2007 je basis diploma pedicure hebt behaald) dan moet je eerst je portfolio examen behalen op niveau 4 alvorens je kunt deelnemen aan de opleiding medisch pedicure nieuwe cohort.

Toelatingseis:  Je dient in het bezit te zijn van een erkend pedicure diploma en de ondernemersvaardigheden op niveau 4.

Studiebelasting:
De studiebelasting is voor iedereen anders, omdat de een nu eenmaal sneller de lesstof oppakt als de ander. Hou in ieder geval rekening met een studiebelasting van: 7 tot 12 uur per week.

Na afloop:

Na de opleiding kun je als medisch pedicure aan de slag en kun je samenwerken met zorgverleners zodat je cliënten de behandelingen (gedeeltelijk) vergoed kunnen krijgen. Daarnaast heb je nu veel meer kennis van specifieke voetproblemen zodat je de cliënt gerichter verder kunt behandelen of doorverwijzen als dat nodig is.

Afronding:

Na het behalen van alle onderdelen van de opleiding Medisch Pedicure niveau 4, ontvang je het branche diploma Medisch Pedicure. Dit diploma is ondertekend door het examenbureau, de examenkamer en de Stichting Bravo en kost € 45 excl. toeslag BRAVO van € 7,75.

STAP BUDGET
De branche opleiding medisch pedicure is ook via het STAP BUDGET te volgen. Op onze website staat precies wat je ervoor moet doen en hoe het in zijn werk gaat.
https://rocas-opleidingen.nl/stap-subsidie/

Bij het STAP budget zijn veel zaken inbegrepen in de prijs, zoals de lesboeken en het lespakket, echter zullen de o.a. de inschrijfkosten, theorie en praktijkexamens, elektrische apparatuur en de algemene ondernemersvaardigheden altijd apart in rekening worden gebracht. Bij het STAP budget worden de prijzen INCLUSIEF BTW gehanteerd (op onze website zijn de prijzen altijd excl. BTW).

Leervormen

Klassikale lessen

Klassikaal

Vanaf augustus 2022 kan de opleiding medisch pedicure worden gevolgd volgens de richtlijnen van het nieuwe BKD (Branche Kwalificatie Dossier) Medisch Pedicure.
De module risicovoeten is in de basis een klassikale opleiding waarbij de praktijk een belangrijke rol speelt. Onder begeleiding van ons gespecialiseerde docententeam word je in groepsverband opgeleid tot medisch pedicure. De ochtenden zijn meestal bedoeld voor de theorie, waarbij er tussendoor ook praktische handelingen worden uitgevoerd. De middag staat in het teken van de praktijk. In het nieuwe cohort is er extra tijd voor het onderdeel blauwdrukken en screenen, omdat er met name voor dit onderdeel een aantal aanpassingen bij zijn gekomen.

Webinar + Praktijk
b4c17b47-c740-4757-a953-79977922eaf3
Hoewel de opleiding medisch pedicure voornamelijk een klassikale opleiding is, is er tijdens de pandemie ook een andere versie ontstaan, namelijk een "webinar".
Een webinar is een livestream, dat wil zeggen dat op het moment dat je achter de computer zit, er LIVE een docent in beeld is die de les verzorgd. Je kunt online je vragen stellen via de chat, dus er is een goede interactie met de docent. De webinars worden ondersteund door een helpdesk. De instrumenten die je nodig hebt om de praktische handelingen te leren, heb je bij de hand tijdens de online lessen. Op deze wijze kunnen er al heel wat praktische handelingen worden uitgevoerd. (kennismaken met de screeningsinstrumenten / intekenen blauwdruk e.a.)

Daarnaast zullen er praktijklessen zijn, waarbij we fysiek gaan werken met deze instrumenten. De blauwdruk heeft wat meer aandacht nodig in het nieuwe cohort, dus daar wordt extra tijd voor ingericht. We werken daarbij op elkaar. Ook wordt de werkhouding, tafelindeling, werkwijze, hygiëne, veiligheid extra onder de loep genomen tijdens de praktijklessen.

SCREENEN

Startdata

Emmen:
MODULE 1 - RISICOVOETEN - oude BKD
02-02-2023 - Lesdag 1 - Screenen & Blauwdrukken - KLASSIKAAL
09-02-2022 - Lesdag 2 - Studiedag Reumatische Voet - ONLINE/KLASSIKAAL
16-02-2022 - Lesdag 3 - Overige Risicovoet - ONLINE/KLASSIKAAL
23-02-2023 - Lesdag 4 - Studiedag Diabetische Voet - ONLINE/KLASSIKAAL
09-03-2023 - Lesdag 5 - Theorie & Praktijkdag risicovoeten - ONLINE/KLASSIKAAL
16-03-2023 - Lesdag 6 - 1/2 dag - PRAKTIJK blauwdrukken/screenen diabetische en risicovoeten - KLASSIKAAL

Emmen:
MODULE 1 - RISICOVOETEN - oude BKD - groep 2
29-09-2022 - Lesdag 1 - Screenen & Blauwdrukken KLASSIKAAL
06-10-2022 - Lesdag 2 - Studiedag Diabetische voet - ONLINE/KLASSIKAAL
13-10-2022 - Lesdag 3 - Studiedag Reumatische voet - ONLINE
20-10-2022 - Lesdag 4 - Overige Risicovoet - ONLINE
27-10-2022 - Lesdag 5 - Theorie & Praktijkdag risicovoeten (incl. zorgmodule) - ONLINE/KLASSIKAAL
10-11-2022 - Lesdag 6 - 1/2 dag - PRAKTIJK blauwdrukken/screenen diabetische en risicovoeten. KLASSIKAAL

MODULE 2 - SPECIALISTISCHE TECHNIEKEN
De lesdagen van de specialistische
technieken vindt u onderaan
deze pagina

Zevenbergen:

Op dit moment starten we niet met een opleiding medisch pedicure in Zevenbergen

MODULE 2 - SPECIALISTISCHE TECHNIEKEN
De lesdagen van de specialistische technieken vindt u onderaan deze pagina.

Data onder voorbehoud.

Module 1 - Risicovoeten
Diabetische voet -  Reumatische voet
Oudere voet -  Spastische voet
Verwaarloosde voet -  Oncologische voet
(start je met de opleiding na 01-08-2022 dan komt hierbij: sportvoeten en kindervoeten)

Oude BKD tot 01-08-2022
Deze module bestaat uit 5 lesdagen (alle risicovoeten) die als volgt zijn ingedeeld:

 • Lesdag 1. Blauwdruk - Interpretatie - Screenen & Hielpijn
 • Lesdag 2. Reumatische Voet.
 • Lesdag 3. Overige Risicovoeten
 • Lesdag 4. Diabetische Voet.
 • Lesdag 5. Praktijkdag risicovoeten (incl. zorgmodule)
 • Lesdag 5b: Extra praktijkles (Indien gewenst)

Tijdens alle lesdagen zullen tijdens de theorielessen in de ochtend ook praktische handelingen worden uitgevoerd. U hoeft hiervoor niet uw werkjasje mee te nemen. Deze heeft u wel nodig bij lesdag 5 en lesdag 5b.

Deze module wordt afgesloten met:

 • 1 x Theorie examen Diabetische Voet (vrijstelling kan eventueel worden verleend).
 • 1 x Theorie examen Overige Risicovoeten.
 • 1 x Theorie examen CASUS – overall inzichttoets.
 • 1 x Praktijkexamen Risicovoeten.

Herexamens zijn mogelijk. De kosten zijn gelijk aan de reguliere examens.

Cursusdata:

Emmen (oude BKD)02-02 / 09-02 / 16-02 / 23-02 /09-03 / 16-03

Je kunt jezelf pas aanmelden in het KRP (PE Online) als je voor alle onderdelen van de opleiding medisch pedicure bent geslaagd.

Pedicure plus: Je kunt vrijstelling krijgen voor de theorie van de "Diabetische Voet". Dat betekent dat je 1 theorie examen minder hoeft te doen. Aan een vrijstellingsverzoek zitten wel kosten verbonden.

De opleiding gaat van start bij minimaal 6 deelnemers en maximaal 12 deelnemers. Bij grotere groepen worden extra docenten ingezet, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt.

Kosten:

De lesdagen van module 1 risicovoeten kunnen ook los worden gevolgd á € 119,00 excl btw.

Lesboeken:

 • 1 x Diabetische Voet - € 35 excl. BTW.
 • 1 x Overige Risicovoeten  inclusief reuma en oncologische voet € 50 excl. BTW
 • 1 x Lesmap - € 16,95 excl. BTW.
  • TIP: Bestel in ieder geval het MEERKEUZEVRAGEN BOEK MEDISCH PEDICURE. Ideaal om de theorie te oefenen! Deze is te bestellen bij Uitgeverij De Container.
   • Inschrijfgeld € 75 ex btw

Lesmateriaal:

Screeningsset, bestaande uit: monofilament (Semmes Weinstein), stemvork, binnenmaatstok, voetmaatmeter, stemvorkspanner - huidthermometer € 140 excl. BTW.

Examenkosten:

 • 3 x € 95 (theorie).
 • 1 x € 232,50 (praktijk).

Toeslag op examenkosten door Stichting BRAVO - € 7,75 per examen.
De examens zijn deels BTW belast.

Module 1

Lesboek-Overige-Risicovoeten

Kosten:

Lesgeld€ 119 per dag ex btw - alle dagen € 595 ex btw
Lesboeken€ 102
Lesmateriaal€ 140 (screeningsset incl huidthermometer)
Examenkosten3 x € 95 (theorie)
1 x € 232,50 (praktijk)Toeslag op examenkosten door Stichting BRAVO
€ 7,75 per examenIndien gewenst kan voorafgaand aan het praktijkexamen deelgenomen worden aan een proefexamen praktijk. De kosten hiervoor bedragen € 89 ex btw
Inschrijfgeld€ 75

Genoemde bedragen zijn exclusief btw. (De examens zijn deels btw belast.)

Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op het oude cohort. De kosten voor 2023 (nieuwe cohort) worden t.z.t. vermeld op onze website.

Accreditatie:

ProCERT beoordeelt op het moment de accreditaties voor de nieuwe periode (2021-2023). Zodra deze zijn toegekend, zullen wij de informatie bijwerken.

LesdagPuntenDomein
Lesdag 1 blauwdruk/screenen6 puntenVoetzorg, overige voetzorg
Lesdag 2 reumatische voet6 puntenVoetzorg, reuma
Lesdag 3 overige risicovoeten6 puntenVoetzorg, overige risicovoet
Lesdag 4 diabetische voet6 puntenVoetzorg, diabetes mellitus
Lesdag 5 praktijkdag risicovoet + zorgmodule - info MP3 puntenVoetzorg, overige voetzorg

MP GROEP GESLAAGD

Module 2 - Specialistische Technieken

Deze module bestaat uit 5 a 6 lesdagen - Specialistische Technieken:

 • Antidruk technieken met vilt.
 • Nagelregulatie technieken met 5 verschillende beugels.
 • Nagelreparatie technieken met gel en acryl.
 • Orthese & siliconen technieken.
 • Praktijkdag 2 technieken met model (orthesiologie & antidruk)
 • Praktijkdag 2 technieken (nagelregulatie & nagelreparatie)
 • Bij kleinere groepen worden de praktijkdagen gecombineerd naar 1 praktijkdag met 4 technieken

Deze module wordt afgesloten met:

 • 1 x Theorie examen specialistische technieken.
 • 1 x Theorie examen CASUS – overall inzichttoets.
 • 1 x Praktijkexamen specialistische technieken.

STARTDATA: 

Emmen
Orthesiologie03-02
Nagelregulatie Technieken10-02
Antidruk Technieken17-02
Nagelreparatie Technieken24-02
Praktijkdag 4 technieken10-03

 

Ook in Zevenbergen zijn er technieken:

Zevenbergen
Orthesiologie02-02-2023
Nagelregulatie Technieken09-02-2023
Anti-Druk Technieken16-02-2023
Nagelreparatie09-03-2023
Praktijkdag 4 Technieken16-03-2023

 


Module 2 - Specialistische Technieken 

STARTDATA: 

Emmen
Orthesiologie20-01-2023
Anti-Druk Technieken03-02-2023
Nagelregulatie Technieken27-01-2023
Nagelreparatie Technieken16-02-2023
Praktijkdag 2 Technieken (Orthesiologie + Anti-Druk) - Met model09-03-2023
Praktijkdag 2 Technieken (Nagelregulatie + Nagelreparatie) - Met model17-03-2023

 


Deze module gaat door bij minimaal 6 aanmeldingen en maximaal 12 aanmeldingen.

Lesboeken:
Antidruk technieken: € 35
Orthesiologie: € 35
Nagelregulatie: € 35
Nagelreparatie: € 35
Uitgeverij Les Pieds / Boekels

Lesmateriaal:
Voor alle 4 technieken bij elkaar bedraagt het lesmateriaal ca. € 240 excl. BTW.
Je mag ook zelf de materialen aanschaffen voor deze module.

Examenkosten module 2:
Theorie: 2 x € 95 en praktijk € 232,50 - excl. afdracht € 7,75 BRAVO (per examen).
Alle genoemde prijzen zijn excl. BTW. Examenkosten zijn deels btw belast.

Je ontvangt de uitslag direct nadat je examen hebt gedaan! Je hoeft dus niet te wachten!

Herexamens kunnen plaatsvinden tegen hetzelfde tarief en vaak direct worden gedaan.

Studiebelasting:
Hoewel de studiebelasting voor iedereen anders is kun je voor deze module ongeveer tussen de 7 en 12 uur per onderdeel aanhouden.

 

Module 2

Lesboek-Orthesiologie

Kosten:

Lesgeld€ 119 per dag - muv van de praktijkdag (€ 149)  - totaal lesgeld € 595
Lesboeken€ 140 ex btw
Lesmateriaalca € 240
Examenkosten2 x € 95 (theorie) excl € 7,75 afdracht BRAVO
1 x € 232,50 (praktijk) excl € 7,75 afdracht BRAVOIndien gewenst kan voorafgaand aan het praktijkexamen worden deelgenomen aan een proefexamen praktijk. De kosten hiervoor bedragen € 89 ex btw

Genoemde bedragen zijn exclusief btw. (De examens zijn deels btw belast.)

Accreditatie:

LesdagPuntenDomein
Antidruk6 puntenVoetzorg, overige voetzorg
Orthesiologie master6 puntenVoetzorg
Nagelreparatie6 puntenVoetzorg, overige voetzorg
Nagelregulatie master6 puntenVoetzorg, overige voetzorg

ORTHESIOLOGIE

Module 3 - Ondernemersvaardigheden

Heb je de module ondernemersvaardigheden op niveau 4 reeds behaald bij de basis opleiding (waarvan de startdatum vóór 1 januari 2022 was) dan kun je voor dit onderdeel vrijstelling aanvragen. Voorwaarde is wel, dat je dan VOOR 1 AUGUSTUS 2022 een start hebt gemaakt met de opleiding medisch pedicure.

Deze module wordt afgesloten met een mondeling examen wat afgenomen wordt door 2 assessoren gedurende ca. 15 minuten. Zij hebben de gelegenheid gehad van tevoren je portfolio door te nemen en zullen je tijdens het examen hier vragen over stellen. Het is dus niet alleen belangrijk om een mooie portfolio in te leveren maar ook deze goed toe te kunnen lichten.

Op dit moment worden de Algemene Ondernemersvaardigheden bij Rocas gevolgd volgens het oude BKD.
Vanaf januari 2023 start de opleiding Medisch Pedicure volgens het nieuwe BKD. Het onderdeel AOV zal er dan heel anders uit gaan zien. Verdere informatie hierover volgt binnenkort op deze website.

 

MODULE 3 Kosten (oude BKD):

Lesgeld€ 349  - 3 dagdelen
Examenkosten€ 232,50 + € 7,75 afdracht BRAVO.
LesmateriaalInbegrepen.
Inschrijfgeld€ 75

Alle bedragen exclusief BTW.

 

Doorstromen naar niveau 5 met een branche diploma medisch pedicure?

Er is een branchediploma Medisch Pedicure en een Mbo-diploma Medisch Pedicure. Vakinhoudelijk zijn deze twee diploma’s gelijkwaardig. Echter wil je door naar niveau 5, podotherapie, dan kan dat niet zo maar met een branchediploma.

Wat zijn de verschillen tussen een mbo-diploma en een branchediploma?
Alleen het Mbo-diploma biedt naast vakinhoudelijke scholing ook algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld de vakken Nederlands, moderne vreemde taal en rekenen/wiskunde) én een verplichte stage in de vorm van een aantal uren beroepspraktijkvorming.

Hbo-opleiding, toelating en voorkennis
Podotherapie is een Hbo (niveau 5) opleiding. Om te worden toegelaten tot een Hbo-opleiding moet iemand in het bezit zijn van een havo-, vwo- of Mbo-diploma (niveau 4). De toegang tot Hbo Podotherapie is niet vanzelfsprekend met een branchediploma Medisch pedicure. Dit heeft te maken met de eisen die er op Hbo-niveau gesteld worden aan de algemene vakken, zoals Nederlands, een moderne vreemde taal en rekenen/wiskunde.

Met een Mbo-diploma Medisch pedicure kun je wel direct doorstromen. Met een branchediploma Medisch Pedicure voldoe je niet aan de vooropleidingseisen. Ben je 21 jaar of ouder op het moment dat je met de opleiding wilt beginnen, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek. Elke hogeschool richt het toelatingsonderzoek naar eigen inzicht in (er zijn hierover geen landelijke afspraken of richtlijnen). Het doel van het toelatingsonderzoek is echter voor iedere hogeschool die de opleiding tot Hbo Podotherapie verzorgt hetzelfde: achterhalen of de potentiële leerling qua kennis, inzicht en taalvaardigheid geschikt is. Indien het toelatingsonderzoek succesvol afgerond wordt, kun je alsnog starten met de Hbo-studie.

We werken met duidelijke invuldocumenten die tijdens de lessen worden uitgelegd en waar ook een handleiding bij zit. Het is belangrijk om te weten dat je hier veel tijd aan moet besteden. Je staat er echter niet alleen in want wij zullen er alles aan doen om je zo goed mogelijk te begeleiden en dit onderdeel succesvol af te ronden.

Genoemde bedragen zijn exclusief BTW.
(De examens zijn deels BTW belast).

Module 3

office-stationeries-with-alarm-clock-coffee-cup-white-desk_23-2148178603

Kosten:

Lesgeld€ 349
Examenkosten€ 232,50 + € 7,75 afdracht BRAVO.
LesmateriaalInbegrepen.
Inschrijfgeld€ 75

Genoemde bedragen zijn exclusief BTW. (De examens zijn deels BTW belast.)

Accreditatie:
Het onderdeel boekhoudkunde, behorende bij het deel ondernemersvaardigheden, is door Procert geaccrediteerd met 6 punten in het domein ondernemerschap.

Al begonnen met de opleiding medisch pedicure bij een andere opleider?

Overstappen naar ROCAS is altijd mogelijk. Met de reeds behaalde examens, gaan we vrijstellingen aanvragen zodat je de opleiding bij ROCAS af kunt maken! De kosten hiervoor bedragen € 90 ex btw

Informatie of aanmelden via: [email protected]l of via ons aanmeldingsformulier.

TERMIJNBETALING MOGELIJK!
Bij termijnbetalingen wordt een toeslag van 5% in rekening gebracht.

Locatie voor de theorie en praktijkexamens:
Theorie examens vinden meestal plaats op je eigen leslocatie. Deze worden afgenomen door het examenbureau Exuive via een tablet en je hebt direct de uitslag. Praktijkexamens vinden plaats in Amersfoort, Emmen, Zevenbergen (bij voldoende aanmeldingen). Portfolio examens kunnen online afgenomen worden.

OPEN DAGEN:

Er worden regelmatig open dagen georganiseerd op de verschillende leslocaties. Uiteraard bent u daar van harte welkom. U kunt u gewoon een afspraak met ons maken voor een vrijblijvend gesprek of voor een kijkje tijdens een praktijkles. U bent van harte welkom. U kunt ons bellen op dinsdag/donderdag of vrijdag op telefoonnummer 0591-645154 of via de mail: [email protected] 

De volgende OPEN DAGEN staan gepland op:

Emmen: op afspraak
Zevenbergen:  op afspraak

Adres leslocaties:

Zevenbergen, Campagneweg 11s
Emmen: Roald Amundsenstraat 34

DEMONSTRATIE OMNICUT