Branche Opleiding Schoonheidsspecialiste

Branche Opleiding
SCHOONHEIDSSPECIALISTE NIV. 3
(studeren met audiovisuele ondersteuning en praktijklessen op locatie) 

Een nieuwe uitdaging voor jou?

Als je er goed en verzorgd uitziet, dan voel je je ook vaak goed. En tegenwoordig laat men zich graag verzorgen, het liefst door de schoonheidsspecialiste!

Jij kunt, als gediplomeerd schoonheidsspecialiste, daar een bijdrage aan leveren omdat jij je cliënten een verzorgende, ontspannende en/of een cosmetische behandeling kunt geven, zowel op het gelaat als op het lichaam.
Je kunt de huid reinigen, verzorgen, je kunt massages uitvoeren en make-up aanbrengen, je klanten adviseren over de diverse producten en een cosmetische hand- en voetbehandeling geven.

AnbosHoewel de meeste schoonheidsspecialisten vrouwen zijn, wordt dit beroep ook wel door mannen uitgeoefend.

Wat vooral belangrijk is, is dat je een passie hebt voor uiterlijke verzorging. Daarnaast moet je sociaal zijn en goed kunnen communiceren. Je vindt het leuk om contacten te onderhouden en kunt zelfstandig werken goed aan.

 


Wie zijn wij?

ROCAS Opleidingen is al zo’n 25 jaar een erkend opleidingsinstituut. Wij verzorgen o.a. de opleiding pedicure, medisch pedicure, nagelstyliste en sinds 2018 ook de opleiding schoonheidsspecialist.

Naast deze opleidingen presenteren we nog een uitgebreid cursusaanbod, zodat je je altijd kunt blijven specialiseren.
We begeleiden je naar je examens die worden afgenomen door het examenbureau Exuive. We werken in kleine groepen zodat iedereen voldoende aandacht krijgt. Iedere leerling is uniek en heeft haar eigen tempo, en daar houden we rekening mee.

Bio Balance 2Branche opleiding

Aan de basis van deze opleiding schoonheidsspecialist ligt het BKD, het Branche Kwalificatie Dossier. Hierin staat wat je als schoonheidsspecialist moet weten en moet doen.

Als je allerlei competenties hebt ontwikkeld, alle benodigde vaardigheden en kennis hebt opgedaan, je de theorie en praktijkexamens hebt behaald, dan mag je jezelf Schoonheidsspecialist noemen en krijg je jouw Branchediploma uitgereikt.

Met het branche diploma kun je je laten inschrijven bij de branche organisatie ANBOS.

Schoonheidsspecialist bannerBKD
Welke competenties precies bij het beroep Schoonheidsspecialist horen staan vermeld in het kwalificatiedossier. Samengevat gaat het om de volgende kerntaken voor Schoonheidsspecialist, niveau 3:

Kerntaak 1: Bereidt zich voor op de behandeling.
Kerntaak 2: Voert een schoonheidsbehandeling uit.
Kerntaak 3: Rondt de behandeling af, adviseert en handelt commercieel.
Kerntaak 4: Voert een bedrijf.

Opleidingsspecificatie

Kies je voor betaling in termijnen, dan wordt het maandbedrag met een klein bedrag (5%) termijn-toeslag verhoogd.

 

Theorie

Je gaat zelf thuis aan de slag met de theorie. Je krijgt van ons prachtige filmpjes die je door het theoretische deel van de opleiding ondersteunen. De lesboeken zijn van Uitgeverij De Container en bevatten duidelijk informatie over de theorie en praktijklessen.  Het lesboek MEERKEUZE VRAGEN SCHOONHEIDSSPECIALIST is een onmisbare tool bij het maken van de oefenvragen en de theoretische proefexamens.

Zelf thuis leren met audio/visuele ondersteuning:
Zelf studie heeft een groot voordeel want jij bepaalt zelf wanneer en hoe snel je studeert. Zo hoeft je privé leven niet te lijden onder de door jou gekozen studie. De opleiding schoonheidsspecialiste wordt ondersteund met duidelijk professionele  filmpjes over de theorie van deze opleiding.

Sta je er dan helemaal alleen voor?
Nee, want tijdens de praktijklessen worden de vragen, die je hebt over hetgeen je hebt geleerd thuis, doorgenomen. Ook kun je deelnemen aan de online proefexamens zonder extra kosten.

De theorie bestaat o.a. uit:

 • Analyse en behandelplan opstellen I (anatomie/fysiologie)
 • Analyse en behandelplan opstellen II (pathologie, plastische chirurgie en huidanalyse)
 • Analyse en behandelplan III (natuur/scheikunde, grondstoffen en producten)
 • Theorie van de schoonheidsbehandelingen
 • Code van de schoonheidsspecialist
 • Commercieel handelen

Extra kosten: Ondernemersvaardigheden

 • Ondernemen - (MBO niv.3) Voor dit onderdeel wordt een bedrag van € 349 in rekening gebracht. U kunt krijgt dan 5 dagdelen les, 1 controle en 1 proefexamen.  In tegenstelling tot de pedicure opleiding hoeft u geen presentatie te maken en geen stage te lopen. Je kunt voor dit onderdeel een THEORIE EXAMEN doen!
 •  Wilt je uw verworven kennis liever laten mondeling laten toetsen? Dan is het ook mogelijk een CGI (criterium gericht interview) af te leggen. De kosten voor deze versie van het portfolio examen bedragen € 235
  Deze lesgelden/examenkosten zijn vrijgesteld van BTW.

Bio Balance 3Praktijk

 • Proeve van bekwaamheid gelaatsbehandeling
 • Proeve van bekwaamheid lichaamsbehandeling
 • Proeve van bekwaamheid cosmetische hand- en voetverzorging

Vrijstellingen

Voor sommige deelkwalificaties kun je in aanmerking komen voor vrijstelling.

Heb je bijvoorbeeld de opleiding pedicure gedaan, dan kun je een vrijstelling krijgen voor het onderdeel PT1 (Algemene Anatomie) en voor het onderdeel AOV (ondernemen – het maken van een portfolio). Er is wel een tijdslimiet verbonden aan de vrijstellingen. Oude diploma's vallen hier vaak buiten.
Deze wordt door de examenbureaus verleend.

Als je in aanmerking denkt te komen voor één of meerdere vrijstellingen, kun je dit aangeven. Wij willen dan graag een kopie van je behaalde diploma’s hebben zodat wij de aanvraag bij de examinerende instantie kunnen aanvragen. Als de behaalde onderdelen niet te oud zijn, worden de vrijstellingen eigenlijk altijd goedgekeurd, mits deze door een erkend examenbureau zijn geëxamineerd. De beslissing voor de vrijstelling ligt bij de examinerende instanties.
De kosten van de vrijstellingsaanvraag worden naar rato berekend.

TRAINING GELAAT - ook te volgen als losse module!
Vind je de stap naar de opleiding schoonheidsspecialist nog te groot en wil je eerst even kennismaken met dit beroep?
Dan kun je kiezen voor de 5 daagse training GELAAT. Tijdens dit onderdeel van de opleiding schoonheidsspecialist maak je kennis met alle facetten van het gelaat. Oppervlakte en diepte reiniging, massage, make-up, apparatuur, ontharen, wimpers, wenkbrauwen en meer...
En als je de smaak te pakken hebt, kun je dit onderdeel meteen afsluiten met een proef- en praktijkexamen en doorgaan met de andere modules!
Echt een mooie manier om te starten! Ook als uitbreiding van je pedicurepraktijk!

Lesgeld: € 695
Exclusief: lespakket en boeken, kleding, examens. (deels btw belasting)

 

 

 

Basispakket schoonheidsspecialist

Bio Balance 4Bio Balance

Bio Balance is een mooie lijn met verzorgingsproducten voor het hele lichaam die speciaal ontworpen is voor de professionele schoonheidsspecialist.
De lijn bestaat uit salon- en verkoopproducten die voornamelijk zijn opgebouwd uit essentiële oliën, algen en plantenextracten. De frisse en hypoallergene parfums in de crèmes en oliën garanderen u en uw klant een relaxerende verzorging.


Onderscheid u van uw concurrenten en bied uw klanten speciale gelaatsmaskers aan met onmiddellijk zichtbare resultaten!

Elk huidtype verdient een specifieke verzorging. Het assortiment van Bio Balance bestaat uit essentiële basisproducten en -behandelingen en intensieve speciale maskers zoals Super Collageen Gelmaskers, Kaolienmaskers, Thermische maskers en Peel-Off maskers. Deze veelzijdigheid aan maskers geeft u de kans om elk huidtype doelgericht aan te pakken, wat zich al vlug zal vertalen in een gezonde en stralende huid.

Naast de Bio Balance-gelaatslijn, bestaat er ook een lichaamslijn (Bio Balance Lichaam), een lijn voor handverzorging (Bio Balance Essentials) en voor voetverzorging (Bio Balance Feet).

Tijdens de opleiding schoonheidsspecialiste gaan wij werken met deze prachtige natuurlijke lijn van producten.

Naast deze verzorgingslijn van Bio Balance zit er in het materialenpakket voor de opleiding schoonheidsspecialiste alle producten die je het komende schooljaar nodig zult hebben voor de praktijklessen. De kosten van dit complete pakket zijn  € 695 excl. 21% BTW.

Bio Balance 5

Heb je nog vragen?
Mail ons dan via: [email protected]

 

 

Bio Balance

Startdata

Emmen:Vrijdag 9 februari 2024 (Onderdeel Cosmetische Hand- Nagel- en Voetzorg)


Zaterdag 24 februari 2024 (Onderdeel Gelaat)

De theorie van deze opleiding leer je thuis, de praktijklessen vinden
voornamelijk plaats op de donderdag, vrijdag en de zaterdagen.

In overleg met de groep en de docent kan het lesrooster worden aangepast.

 

Opleidingsspecificatie

VooropleidingNiet nodig.
Duur opleiding8 -12 maanden
Lesgeld€ 1.595,00 (mag in termijnen met 5% toeslag)
Inschrijfkosten€ 159  
Kosten Ondernemers-vaardigheden niv 3€ 349 ( 5 lessen - 1 x controle - 1 x proefexamen)
Examinerende instantieExuive
Theorie examens4
Praktijk proeven3
Examenkosten€ 105 voor theorie en € 235 voor de Proeven van bekwaamheid en € 235 voor het portfolio examen.
Indien er wordt gekozen voor een theoretisch portfolio examen (aanrader) bedragen de kosten € 115.
LesboekenLesboek WETEN en lesboek DOEN kosten € 59,95 per stuk + lesboek meerkeuzevragen schoonheidsspecialist € 56,95, excl. 9% btw + digitale leeromgeving.
LespakketHet lespakket bevat alle producten die je nodig hebt voor de praktijklessen. Het pakket kost € 695 excl. 21% btw. Wel zelf zorgen voor een wit jasje, badlakens en stoelhoes (1 persoons hoeslaken)
Lesdagen14 lesdagen *) verzorgd door onze zeer ervaren docenten meestal op vrijdag / zaterdag combinatie – in overleg met de groep / schoolvakanties zijn vrij gepland.
StageNiet nodig

De lesgelden en examenkosten zijn vrijgesteld van BTW.
Kies je voor betaling in termijnen, dan wordt het maandbedrag met een klein bedrag (5%) termijn-toeslag verhoogd.